Semana Santa Madrid


"Semana Santa Madrid: Devotie en traditie eren Christus’ lijdensweg."

 
  • Semana Santa (Goede Week) is een van de meest betekenisvolle religieuze vieringen in Madrid, waarbij de lijdensweg van Christus wordt herdacht. Het trekt gelovigen en bezoekers vanwege de indrukwekkende processies, eeuwenoude rituelen en de serene, spirituele sfeer.

    De historische straten en pleinen van het centrum, zoals die van Madrid de los Austrias en La Latina, vormen het decor voor deze uiting van devotie, met broederschappen die in stilte of juist luid tromgeroffel hun heilige beelden dragen.

    De combinatie van diepgewortelde tradities, de passie van de Madrilenen en de historische setting maakt Semana Santa Madrid een unieke en aangrijpende ervaring van geloof en cultuur.

  • 2025 | 11 - 20 april

    Semana Santa is de week vóór Pasen, van Palmzondag tot Paaszondag. De datum van deze week varieert elk jaar omdat deze wordt berekend op basis van de maankalender.

    Paaszondag valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente (de lente-equinox, meestal 20 of 21 maart). Dit betekent dat Semana Santa in principe altijd tussen 22 maart en 25 april valt.

  • Semana Santa is een christelijk feest dat wereldwijd in christelijke gemeenschappen wordt gevierd. Vanwege de diepgewortelde katholieke cultuur in Spanje organiseert vrijwel elke buurtparochie activiteiten die deze traditie eren.

    De meest indrukwekkende processies en publiekstrekkers vinden plaats in wijken zoals Madrid de los Austrias, La Latina, Barrio de las Letras en Malasaña. Hoogtepunten zijn de vieringen op Palmzondag, Schortelwoensdag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag.

  • Aangezien de belangrijkste processies plaatsvinden in centraal gelegen buurten, zijn ze eenvoudig te voet bereikbaar vanaf metrohaltes zoals Sol (Lijnen 1, 2 & 3), Opera (Lijnen 2 & 5) of La Latina (Lijn 5).

 

Gebruiken & Tradities tijdens Semana Santa

Semana Santa (Goede Week) in Madrid gaat verder dan de wereldwijd bekende processies. Het is een week vol symbolische gebruiken en tradities die de spirituele betekenis van de lijdensweg en wederopstanding van Jezus versterken.

Palmbladeren en olijfboomtakken

Op Domingo de Ramos (Palmzondag) zijn gewijde palmbladeren en olijfboomtakken alom aanwezig in het straatbeeld van Madrid. Gelovigen dragen ze mee naar de kerk, ter herinnering aan Jezus’ intocht in Jeruzalem. Palmbladeren worden vaak kunstig gevlochten en na de mis mee naar huis genomen als zegen en als symbool van de acceptatie van Christus als de koning van het hart.

Nazarenos en boetedoening

Bij processies zijn behalve de beelden ook vele leden van religieuze broederschappen (cofradías) te zien. Onder de processieleden zijn o.a. de zogeheten Nazareners (Nazarenos), herkenbaar aan hun kenmerkende lange gewaden en in sommige gevallen puntige kappen (capirotes). Deze gewaden stammen uit de middeleeuwen en symboliseren anonimiteit en nederigheid, waarmee de drager zijn identiteit verbergt om de focus op het geloof te leggen.

Veel processies, zoals de Procesión del Silencio, vinden plaats in absolute stilte, slechts onderbroken door ritmisch tromgeroffel of ingetogen gebeden. Sommige broederschapsleden gaan nog verder in hun boetedoening: ze lopen blootsvoets over de koude straten of dragen zware kettingen als een fysieke uiting van hun toewijding en berouw.

De capirotes: symboliek en betekenis

Een opvallend kenmerk van de Nazareners zijn de capirotes. Deze kappen bedekken het gezicht op twee oogopeningen na en symboliseren anonimiteit en nederigheid, een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Hoewel ze visueel lijken op de kappen van de Ku Klux Klan, hebben capirotes daar niets mee te maken. Het is simpelweg een eeuwenoud symbool van katholieke boetedoening.

De kleuren van de capirotes dragen een diepere betekenis: wit staat voor zuiverheid en hoop op de wederopstanding, zwart voor rouw en verdriet, paars voor boetedoening en berouw, en rood voor het bloed en het offer van Christus.

Daarnaast hebben capirotes vaak unieke ontwerpen: sommige zijn versierd met geborduurde emblemen zoals kruisen of initiales van de broederschap, terwijl andere intrigerende borduursels tonen met scènes uit de Passie. De hoogte van de capirote kan ook variëren om ze een extra symbool van devotie uit te drukken.

Nachtmissen en wake

Tijdens het Paastriduüm, vooral op Witte Donderdag en Goede Vrijdag, worden nachtmissen en wakes gehouden. In gebedshuizen zoals de Catedral de la Almudena of de Iglesia de San Ginés blijven gelovigen tot laat in de nacht om te bidden en te mediteren over Jezus’ lijden.


Processies tijdens Semana Santa

Tijdens Semana Santa worden in de gemeente Madrid talloze processies en traditionele vieringen georganiseerd. Wanneer u deze bijwoont kunt u indrukwekkende, langzame stoeten verwachten van broederschappen in traditionele gewaden, die heilige beelden van Christus en de Maagd Maria dragen, vaak begeleid door plechtige muziek of tromgeroffel. Langs de route verzamelen toeschouwers zich om deze uiting van devotie en eeuwenoude traditie mee te maken.

De meest bezochte processies in het historische centrum vinden plaats op Palmzondag, Schortelwoensdag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag.

NB: De hieronder beschreven processies linken naar de officiële pagina van de gemeente Madrid, waar de routes worden weergegeven. Bij regen kunnen processies worden geannuleerd.

Domingo de Ramos

Domingo de Ramos, of "Palmzondag", markeert de officiële start van Semana Santa en herdenkt Jezus’ intocht in Jeruzalem.

  • Nuestro Padre Jesús del Amor (La Borriquita)
    Onze Vader Jezus van de Liefde (De Kleine Ezel)

    • 15:15u Vertrek Catedral de la Almudena
      15:55u Doorgang Plaza de la Villa
      17:30u Doorgang Puerta del Sol
      Boetestation Catedral de la Almudena

  • Procesión del Silencio
    Processie van de Stilte

    • 15:30u Vertrek Iglesia del Santísimo Cristo de la Fe
      17:15u Doorgang Plaza de la Villa
      20:45u Doorgang Puerta del Sol
      Boetestation Catedral de la Almudena (18u)

  • El paso de los Estudiantes
    De Processie van de Studenten

    • 17:30u Vertrek Basílica pontificia de San Miguel
      18:00u Doorgang Plaza de la Villa
      19:00u Doorgang Puerta del Sol
      Boetestation Colegiata de San Isidro (21:15u)

Miércoles Santo

Miércoles Santo, "Schortelwoensdag", is de dag dat de laatste klokken worden geluid tot paaszondag. De dag leidt daarmee naar het Paastriduüm.

Jueves Santo

Jueves Santo, "Witte Donderdag", is een van de hoogtepunten van Semana Santa. Deze dag herdenkt het Laatste Avondmaal en Jezus’ arrestatie. De processies op deze dag trekken veel toeschouwers.

Viernes Santo

Viernes Santo, "Goede Vrijdag", is de dag van Jezus’ kruisiging en dood, en daarmee een van de meest intense dagen.

  • Jesús Nazareno de Medinaceli
    Jezus de Nazarener van Medinaceli

    • 19:00u Vertrek Basílica de Jesús de Medinaceli
      21:00u Doorgang Puerta del Sol
      21:45u Ontmoeting met Virgen de la Soledad bij Iglesia de la Concepción Real de Calatrava

  • María Santísima de los Siete Dolores
    Allerheiligste Maria van de Zeven Smarten

    • 19:00u Vertrek Catedral de la Almudena
      21:00u Doorgang Plaza de la Villa
      22:00u Doorgang Puerta del Sol
      Boetestation Las Carboneras

  • Santo Entierro
    Heilige Begrafenis

    • 21:00u Vertrek Iglesia de Santa Cruz
      22:00u Doorgang Puerta del Sol

  • Los Alabarderos
    De Garde van de Hellebaardiers (Koninklijke Garde)

    • 19:00u Vertrek Puerta del Príncipe Palacio Real de Madrid
      19:30u Doorgang door de Catedral de la Almudena
      21:15u Doorgang door Plaza de la Villa
      22:00u Doorgang door Puerta del Sol
      Boetestation Castrense Kathedraal

Sabado Santo

Sábado Santo, "Stille Zaterdag", is een dag van stilte en wachten op de wederopstanding. Op deze dag vindt een zeer emotionele traditie plaats: de processie van de rouwende Maria en die van de opgebaarde Christus komen samen op de Plaza de la Villa, een moment van intense devotie en rouw.

  • Procesión de la Soledad y Desamparo
    Processie van de Eenzaamheid en Verlatenheid

    • 16:00u Vertrek Concepción Real de Calatrava
      17:15u Doorgang Puerta del Sol
      18:30u Doorgang Plaza de la Villa
      Boetestation Plaza de la Villa

Domingo de Resurrección

Ter afsluiting van Semana Santa in Madrid organiseert de Koninklijke en Illustere Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Eenzaamheid en Verlatenheid op Paaszondag samen met het stadsbestuur van Madrid een indrukwekkende Tamborrada.

Deze eeuwenoude traditie vormt al jarenlang het feestelijke slotakkoord van de kruiswegtochten door de stad. Het ritmische tromgeroffel vult de historische binnenstad, waar een stoet van talloze trommelaars en tamboers de muren en pleinen van Madrid doet resoneren. Deze gedeelde ervaring versterkt het gevoel van verbondenheid, dat wordt bezegeld door de krachtige slagen van de trommelende processiegangers.

Rond 13:00 tot 14:00 uur bereikt de tamborrada haar climax op de Plaza Mayor, waar de broederschap samenkomt om met oorverdovend tromgeroffel de wederopstanding van Christus te vieren – een moment dat veel toeschouwers trekt en de viering onvergetelijk maakt.


Muziek tijdens Semana Santa

Saetas

Saetas zijn traditionele, vaak geïmproviseerde flamencoliederen, die tijdens de Semana Santa van Witte Donderdag tot en met Stille Zaterdag worden gezongen. Meestal zingt men deze vanaf balkons wanneer de doorgang van de processiebeelden (pasos) plaats vinden. Ze zijn diep emotioneel en gericht op het lijden van Jezus of de Maagd Maria.

De beste “cantaores" (zangers) worden uitgenodigd, wat wijst op een hoog niveau van kunstenaarschap. Het is een uniek element dat de religieuze traditie verbindt met de Spaanse volkscultuur.

Ciclo de Música de Órgano en San Ginés

De week vóór de Semana Santa vindt er een traditionele Orgelmuziekcyclus plaats in de Iglesia de San Ginés. Deze 13e eeuwse parochie is een van de belangrijkste in de oude binnenstad en het evenement is een geliefde traditie die de spirituele sfeer tijdens de vastentijd versterkt. Het orgel van San Ginés, speelt klassieke religieuze muziek, vaak met werken van componisten als Bach of Spaanse barokmeesters.

Tamborrada

De tamborrada is een indrukwekkend trommelritueel dat in veel Spaanse steden voorkomt tijdens de Semana Santa, maar in Madrid heeft het een speciale plek op Paaszondag. In plaats van verspreid over kleinere locaties, verzamelen de trommelaars zich op Plaza Mayor. Dit luide, ritmische spektakel markeert de overgang van rouw naar vreugde, waarmee de opstanding van Christus wordt gevierd en de Semana Santa officieel wordt afgesloten.


Gastronomie tijdens Semana Santa

Torrijas | Spaanse wentelteefjes

Torrijas

Torrijas zijn Spaanse wentelteefjes. Het wordt bereid met brood dat wordt doordrenkt met melk of wijn en dan gebakken. Om het af te maken worden ze vaak bestrooid met suiker en kaneel. Het is het meest klassieke Semana Santa-dessert dat op vele plekken enkel dan wordt geserveerd.

Buñuelos de bacalao

Dit zijn gefrituurde balletjes van een pasta met gemalen bacalao, een traditioneel gerecht tijdens de Semana Santa vanwege het verbod op vlees op Vrijdag in de Vastentijd.

  • Beste restaurants:

    • Casa Revuelta (Barrio de Los Austrias): Bekend om zijn buñuelos en tajadas de bacalao rebozado.

    • Montes de Galicia: Een referentie voor castiza keuken met buñuelos.

    • La Maruca: Serveert ook deze bacalao-balletjes.

Soldaditos de Pavía

Deze “soldaatjes” zijn een typisch Madrileens hapje dat vooral tijdens de Semana Santa geserveerd wordt. Het zijn stukjes gepaneerde gezouten bacalao dat wordt gefrituurd en vervolgens geserveerd met rode paprika. Ze komen uit een bar in de wijk Tetuán en smaken het best koud, met een glas wijn erbij.

  • Beste restaurant:

    • Casa Labra (nabij Puerta del Sol): Dé plek voor soldaditos de Pavía.

    • La Pavia de Chamberi

    • Don Paco

Potaje de vigilia

Een stoofpot van gezouten bacalao, kikkererwten en spinazie, ook wel potaje de bacalao genoemd, typisch voor de Semana Santa.

  • Beste restaurants:

    • Los Galayos: Een tempel van tradities met deze stoofpot.

    • La Malaje

    • Ponzano

Pestiños

Een ander traditioneel Semana Santa-gebak, vaak met honing of suiker, minder uitgebreid beschreven in de tekst.

  • Beste restaurants:

    • La Santiaguesa – Horno de San Onofre: Naast torrijas ook bekend om pestiños.

    • La Mallorquina

    • El Anciano rey de los vinos


Lees meer over Tradities & Fiestas van Madrid


Geschiedenis van Semana Santa

Semana Santa, de Goede Week, is een van de meest diepgewortelde religieuze tradities in Madrid, met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. De oorsprong van deze viering is nauw verbonden met de katholieke devotie van de Madrilenen en de invloed van de Spaanse monarchie, die Madrid in 1561 tot de hoofdstad van het rijk had gemaakt.

De eerste processies in Madrid ontstonden tijdens de regeerperiode van de Habsburgers, toen broederschappen begonnen met het organiseren van boetprocessies om de lijdensweg van Christus te herdenken. In de 16e en 17e eeuw, onder Filips II en zijn opvolgers, groeide de stad uit tot een centrum van katholieke spiritualiteit, en de processies werden een essentieel onderdeel van de herdenking van de lijdensweg van Jesus. Een van de oudste broederschappen, zoals die van Jesús Nazareno, dateert uit deze periode en is nog steeds actief.

Hoewel Semana Santa in Madrid aanvankelijk bestond uit sobere, kleinschalige processies rondom lokale parochies, zoals de Iglesia de San Ginés, groeiden de vieringen in de 18e en 19e eeuw in omvang en pracht, mede door de invloed van de Bourbons en de oprichting van nieuwe broederschappen. In de 20e eeuw, na de Spaanse Burgeroorlog, werd Semana Santa in Madrid nieuw leven ingeblazen, met een heropleving van tradities zoals de tamborrada en de deelname van de Koninklijke Garde (Los Alabarderos).

Semana Santa in Madrid is meer dan een religieuze gebeurtenis; het is een symbool van de spirituele identiteit van de stad. De vieringen benadrukken de verbondenheid van de gemeenschap, het respect voor eeuwenoude tradities en de diepe devotie van de Madrilenen. Elk jaar brengt Semana Santa de inwoners samen en versterkt het de banden tussen de bewoners en hun gedeelde geloof.

Vandaag de dag blijft Semana Santa een essentieel onderdeel van het Madrileense voorjaar, waarbij gelovigen en bezoekers van over de hele wereld samenkomen om de processies, rituelen en tradities te ervaren, in een viering van geloof, cultuur en saamhorigheid.


 
 
 

Transparantie

Sommige links in onze artikelen zijn affiliate links. Bij aankopen via deze links ontvangen wij een kleine commissie. De informatie blijft echter gratis en advertentievrij. Bedankt voor het gebruik van de links!

 
Kies per dag één voorstelling om bij te wonen en laat u de rest van de tijd al rondwandelend verrassen door spontane optredens, verborgen tapas, en het verkennen van de wijk.
— Marijn
 

Was deze informatie relevant?

Trakteer op een koffie en help me meer waardevolle content te maken!

Marijn Rudolf Johán Scholte

Mijn naam is Marijn Scholte en ik ben gids. Als nieuwsgierig en vrij mens deel ik lokale expertise over kunst, architectuur, cultuur en geschiedenis vanuit een voorliefde voor de mensheid en de stad Madrid.

https://hemelsmadrid.com
Volgende
Volgende

Madrid de los Austrias