Openbaar vervoer Madrid, tips voor de zelfstandige reiziger

 

Madrid heeft een van de beste netwerken voor openbaar vervoer ter wereld. Zo kun je per taxi, bus, metro en trein (cercanías) het gehele Metropolis gebied makkelijk bereiken. Voor bestemmingen buiten de regio is de AVE, hogesnelheidstrein een fantastisch reismiddel.

Metrohalte Tribunal met op de achtergrond het Museum van de Geschiedenis van Madrid

Metrohalte Tribunal met op de achtergrond het Museum van de Geschiedenis van Madrid

Taxi

De taxi is een betrouwbaar en prima betaalbaar vervoersmiddel in Madrid. Het zijn herkenbare witte auto’s met rode streep op de zijkant en een helder groen licht als deze vrij is. Behalve op hun standplaatsen kunt u ze bij stoplichten makkelijk aanhouden. Het is slim om het adres van bestemming bij de hand hebben als u geen Spaans spreekt.

NB: Vanaf het vliegveld naar de stad geld een vast tarief van €30,-

Wist u dat? - De eerste “taxi” in Madrid stamt uit 1570.
U zou toen met een muilezel hebben gereisd.

Metro

De stad telt 13 metrolijnen die door cijfers of kleuren van elkaar te onderscheiden zijn. Ook zijn er verschillende zones, maar voor bijna de gehele stad geldt Zona A.
Door het eindstation van de lijn te weten kiest u altijd de juiste richting. Lijnen hebben overigens altijd hun afzonderlijke perron, dus eenmaal daar kunt u bij iedere metro die arriveert instappen.

Oplaadbare OV-kaart Madrid

Oplaadbare OV-kaart Madrid

Om in te checken gebruikt u een kaart die automatisch aangemaakt wordt bij u eerste aankoop bij een van de kaartmachines op het metrostation.

De extra kosten voor deze oplaadbare kaart zijn €2,50. Hoewel losse ritten te koop zijn, is €12,20 voor de 10 ritten kaart vaak een veel voordeligere keuze. Wat namelijk erg prettig is, is dat deze te gebruiken is met meerdere personen. U geeft de kaart dan door nadat u door het poortje bent gegaan.

klik hier voor de plattegrond van het netwerk.

Let wel, het vliegveld rekent een supplement van €3,- per persoon. Uitchecken is trouwens alleen daar nodig of als u bijvoorbeeld buiten het metropoolgebied, Zone A reist.

Bus

Voor bus geldt dezelfde incheck-kaart als voor de metro, maar als u overstapt rekent deze een extra reis. De bussen hebben een eigen baan op de weg en kunnen in principe ook als het druk is doorrijden. Dit is alleen niet altijd het geval waardoor de metro vaak sneller is.

Voor de regio gelden andere bussen dan in de stad. Deze vertrekken van busstations als Plaza Castilla en Moncloa die met het metronetwerk verbonden zijn. Wederom kan dezelfde kaart gebruikt worden, alleen moet deze dan op het betreffende busstation geladen worden met ritten tot in de zone van bestemming.

Cercanías trein

Deze trein is voor forenzen in de regio maar gaat ook naar plaatsten als El Escorial of Aranjuez en kan zo voor toeristen interessant zijn. Puerta del Sol is voor deze bestemmingen het meest centrale station. Voor deze trein kunt een los kaartje kopen en is de eerder genoemde oplaadbare pas niet geldig. Wel kunt u bij het loket op het station om een 10 ritten kaart vragen als u met meerdere bent, om voordeliger uit te zijn.

AVE

Spanje heeft inmiddels een indrukwekkend netwerk voor haar hogesnelheidstrein genaamd AVE (Alta Velocidad Española). Vanaf Madrid bent u in een paar uur in Barcelona, Valencia, Granada, Malaga of Sevilla. Binnen de regio is Toledo zeer goed te bereiken met deze trein. Vanaf treinstation Atocha duurt deze reis slechts een half uur. De kosten zijn per persoon € 11,10 per traject.


Bent u nieuwsgierig en wilt u Madrid echt goed leren kennen?
Boek dan een Nederlandstalige privé gids via Hemels Madrid.

Treinstation Atocha van waar Madrid via de AVE trein met de rest van het land verbonden is.

Treinstation Atocha van waar Madrid via de AVE trein met de rest van het land verbonden is.