Madrid Reistips | Openbaar Vervoer

OV Madrid: gemakkelijk, veilig, snel en betaalbaar.

Madrid heeft een van de beste netwerken voor openbaar vervoer ter wereld. Zo kunt u per taxi, metro, bus en trein (cercanías) het hele Metropolis gebied makkelijk bereiken. Voor bestemmingen buiten de autonome regio is de hogesnelheidstrein (AVE) een fantastisch reismiddel.

Metro: hoe werkt het en wat zijn de kosten?


De stad telt 13 metrolijnen die door cijfers of kleuren van elkaar te onderscheiden zijn op de kaart. Ook zijn er verschillende zones, maar voor bijna de gehele stad geldt ‘Zona A’. Lijnen hebben altijd een afzonderlijke perron, dus eenmaal daar kunt u bij iedere metro die arriveert instappen. Door het eindstation van de lijn te weten kiest u altijd de juiste richting.

OV-chipkaart Madrid

Om het metronetwerk binnen te treden gebruikt u de ‘Tarjeta Multi’, een oplaadbare kaart die automatisch aangemaakt wordt bij uw eerste aankoop. Deze aankoop kunt u gemakkelijk doen bij een van de kaartmachines op ieder willekeurig metrostation.

OV-chipkaart Madrid: geldig voor metro en bus.

 

U kunt enkele kaartje aanschaffen maar de 10 rittenkaart is vaak een veel voordeligere keuze. De ritten zijn namelijk te delen met meerdere personen. U geeft de kaart in dat geval door nadat u door het poortje bent gegaan.

Let wel: het vliegveld rekent een supplement van €3,- per persoon.

Uitchecken is enkel nodig bij de luchthaven of als u buiten de eerder genoemde A-zone reist.

Metrokaart

Metrolijnen en zones Madrid 2024

Dienstregeling

Van 6u ‘s ochtends tot 2u ‘s nachts

Let op: de laatste metro vertrekt om 1:30u vanaf het eindstation.

Tarieven

1 rit | €1,50 (tot 5 haltes, dan €0,10 extra per station)

10 ritten | €12,20 (50% korting van toepassing tot 31.12.24)

Luchthaven Supplement | €3,- p.p.

Tarjeta Multi | €2,50

Stadsbus: een uitstekend alternatief voor de metro


Stadsbus

Deze bus is te herkennen aan de blauwe kleur. Net is bij de metro kunt er de Tarjeta Multi gebruiken als reismiddel. Deze kan echter slechts in de metrostations gekocht en geladen worden.

De bussen hebben een eigen baan op de weg en kunnen daarom ook als het druk is, doorrijden. Wanneer u per bus reist wordt, in tegenstelling tot de metro, wanneer u overstapt een extra reis gerekend.

Gezien er nogal veel bussen zijn is het gemakkelijkst de kaarten/navigatie apps te gebruiken om te zien of een bus handig is voor een traject.

NB: Lijn 001 van Treinstation Atocha naar Moncloa is gratis.

Luchthaven Exprès

De "Airport Express" is de beste optie wanneer men een nachtvlucht of vlucht zeer vroeg in de ochtend heeft. De bus doet er ongeveer 30 minuten over om van het centrum naar de luchthaven T1 te reizen. Reken vijf minuten extra voor T2 en nog eens vijf minuten voor T4.

Handig om te weten:

In de exprès kan contant betaald worden met een biljet van maximaal 20 euro maar ook contactloos met een bankpas of telefoon.

Deze bussen zijn gemakkelijk te herkennen aan de gele kleur en de tekst "Airport Express Aeropuerto" op de zijkant.

Deze bussen hebben extra bagageruimte, voor bagage worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Regionale bus

Voor de regio gelden andere bussen dan in de stad. Ze zijn te herkennen aan de groene kleur. Ze vertrekken van busstations als Plaza de Castilla en Moncloa welke met het metronetwerk verbonden zijn. Wederom kan dezelfde Tarjeta Multi gebruikt worden, alleen moet deze dan op het betreffende busstation geladen worden met ritten tot in de zone van bestemming.

NB: El Escorial en Manzanares El Real zijn bijzondere bestemmingen in de regio voor wandelliefhebbers.

Dienstregeling

Stadsbus

Van 6u ‘s ochtends tot 23:30u ‘s avonds

Airport Exprès | 24/7

6u - 23u | Atocha Treinstation en Cibeles elke 15-20 minuten

23u - 6u | Cibeles (naast het gemeentehuis) elke 35 minuten.

Tarieven

1 rit | €1,50

10 ritten | €12,20

Luchthaven Exprès | €5,- p.p.

Tarjeta Multi | €2,50


 
 

Taxi: zeer betrouwbaar met vast tarief voor de luchthaven


De taxi is een betrouwbaar en goed betaalbaar vervoersmiddel in Madrid. Het zijn herkenbare witte auto’s met een rode streep op de zijkant en een helder groen licht als deze vrij is op het dak. Behalve op hun standplaatsen kunt u ze bij stoplichten gemakkelijk aanhouden.

In Madrid is de taxi regelureerd. Dat wil zeggen dat chauffeurs licenties behalen d.m.v. examens en dat de tarieven vast liggen. Het zijn ware professionals en hun kennis van de stad is zeer uitgebreid en actueel. Dit maakt dat ze snel de beste route kunnen inschatten maar ook dat ze anticiperen of snel reageren wanneer een alternatieve route nodig is.

Dit in tegenstelling tot de alom bekende moderne alternatieven die weliswaar vaak mooie apps hebben maar niet de deskundigheid van professionals. In Madrid zal ik altijd de taxi aanraden.

Mooi van het reguleren is ook dat er een vast tarief van €30,- geldt van en naar de luchthaven, dit voor maximaal 4 personen.

Trein: reizen in de regio


De regionale trein van Madrid heet ‘Cercanías’ en wordt beheerd door RENFE (De Spaanse tegenhanger van NS of NMBS). Het netwerk wordt voornamelijk gebruikt door forenzen die rondom Madrid wonen. Echter is ook voor toeristen dit netwerk een interessante, snelle en gemakkelijke optie om te reizen van Madrid naar bijvoorbeeld El Escorial, Alcalá de Henares, Guadalajara of Aranjuez.

Puerta del Sol is voor deze bestemmingen een van de meest centrale stations maar ook haltes als Atocha, Recoletos, Nuevos Ministerios en Chamartín zijn goed gelegen en veel gebruikte stations in Madrid.

Omdat Cercanías wordt beheert door de Nationale RENFE is de gemeentelijke Tarjeta Multi hier niet voor te gebruiken.

Renfe & Tú

Bij het aankopen van uw treinkaart wordt automatisch een oplaadbaar kaartje gecreëerd. De aankoop kan op een treinstation bij een kaartautomaat gedaan worden en bij grotere stations ook bij een loket.

Ook voor de trein kan één enkel kaartje naar uw bestemming worden gekocht of een 10 rittenkaart voor het aantal zones.

RENFE & Tú / OV-chipkaart trein Madrid

 

Zones

Voordat u een kaartje koopt dient u te weten in welke zone uw bestemming ligt.

Zoals u op onderstaande kaart kunt zien is Madrid Centrum Zone 0. Het grotere metropoolgebied en autonome regio zijn vervolgens opgedeeld in de zones A-B1-B2-B3-C1 en C2.

NB: U dient de zone waar u begint als eerste zone te telen.

Zones Cercanías Trein Madrid 2024

Tarieven

Het basis tarief is €1,70 voor 1 of 2 zones. Het maximum van 7 zones komt op €5,50.

NB: heen een terug is qua zones gelijk. Daarom kan de 10 ritten kaart ook voor de terugrit gebruikt worden.

Hogesnelheidstrein: in enkele uren van Madrid naar de rest van Spanje


Spanje heeft een van de meest ontwikkelde en indrukwekkende spoorwegen voor de hogesnelheidstrein ter wereld. De naam voor deze Spaanse trein is AVE (Alta Velocidad Española). Vanaf Madrid bent u met deze trein in paar uur bij de meest bekende kustplaatsen of culturele hoogtepunten als Barcelona, Valencia, Cordoba, Granada, Málaga of Sevilla.

Dichtbij Madrid is deze trein ook hét middel om steden als Toledo of Segovia te leren kennen. Vanaf Zuidstation Atocha is Toledo in slechts 30 minuten bereikt.

Aantrekkelijke prijzen

Sinds 2022 zijn buitenlandse bedrijven toegestaan op het spoor. Zo rijden er nu op verschillende trajecten alternatieve treinen van IRYO (Italië) en OUIGO (Frankrijk). De komst van deze bedrijven heeft vooralsnog de prijzen flink doen dalen. Zo kunt u wanneer u op tijd boekt voor slechts €9,- van Madrid naar Barcelona reizen.

Preferente

Dit is de term voor 1e klas reizen. Behalve comfortabele stoelen heeft dit type ticket een aantrekkelijk en flexibel aanbod qua annulering of wijzigingen. Ook krijgt u met dit ticket eten aan boord wat de reis een extra mooie beleving maakt.


 

Persoonlijke noot

Doordat Madrid zo gangbaar is met haar hoge kwaliteit aan openbaar vervoer woon ik er erg graag. Zelf maak ik veel gebruik van de metro en het hogesnelheidstrein. Het maakt de stad verbonden en perfect als bestemming op zich maar ook in combinatie met andere bijzondere plekken.
— Marijn
 

Was deze informatie relevant?

Marijn Rudolf Johán Scholte

Mijn naam is Marijn Scholte en ik ben gids. Als nieuwsgierig en vrij mens deel ik lokale expertise over kunst, architectuur, cultuur en geschiedenis vanuit een voorliefde voor de mensheid en de stad Madrid.

https://hemelsmadrid.com
Volgende
Volgende

Madrid Reistips | Galerij der Koninklijke Collecties