Een nieuw Plaza España in Hemels Madrid

 

Een van de bekendste en toonaangevende pleinen in het centrum van de stad Madrid is het Plaza de España.

Het huidige ontwerp was onderdeel van een enorm project begin XX eeuw, wanneer Madrid een droom heeft en zich wil ontwikkelen als Metropool. Plannen voor een nieuwe grote laan die Oost en West moet verbinden worden gesmeed en in 1911 wordt besloten een oud militair hoofdkwartier te slopen om de nodige ruimte te creëren voor een nieuw plein. Gran Vía en Plaza España worden geboren.

|1957| Torre de Madrid

|1957| Torre de Madrid

Om het plein aan te kleden wordt eerst in 1916 het standbeeld van Don Quijote geplaatst om zo de 300ste sterfdag van de fameuze Spaanse schrijver Miguel de Cervantes te eren en herinneren.

Later worden er twee wolkenkrabbers gebouwd die tot vandaag de dag emblematisch zijn voor het stadsbeeld. In 1953 het “Edificio de España” en 1957 de “Torre de Madrid”. Deze laatste was in die tijd met zijn 142 meter hoogte zelfs de hoogste betonnen woontoren van Europa.

Deze glorietijd van het plein ligt inmiddels flink wat jaren achter ons. Het Edificio de España staat al jaren leeg en het plein zelf is ook duidelijk toe aan onderhoud.

Maar het is zover! Het Edificio de España heeft een nieuwe investeerder, staat zelfs al in de stijgers en er is een nieuw plan voor het plein. Zowaar zien we het plein al beetje bij beetje transformeren.

De gemeente Madrid heeft namelijk een platform dat “Decide Madrid” heet. Het biedt de Madrilenen de mogelijkheid ideeën te opperen en inspraak te hebben bij nieuwe stadsontwikkeling. In 2017 is er zodoende een stemming gehouden om samen te kiezen voor een nieuw ontwerp van het plein en haar omgeving.

Inmiddels is er een winnaar en is men deze maand begonnen met de uitvoering van “Welcome Mother Nature Goodbye Mr. Ford” naar het voorstel en ontwerp van Porras - La Costa Architecten. Het project werd door 63,5% van de stemmen uit de laatste 5 opties gekozen en is conceptueel een ware zee aan groen, speelruimtes, wandel- en fietspaden, nieuwe cafés en een “mirador” ofwel uitzichtpunt.

De werkzaamheden zullen zo’n 21 maanden duren met als beoogd resultaat meer dan 1000 nieuwe bomen en een reductie van de helft van het verkeer.

Aan de plannen te zien zal het plein een heel nieuwe en maar passende sfeer krijgen. Een welkome ontwikkeling in een stad waar men qua cultuur voornamelijk buiten leeft. Op de toegevoegde renders van de gemeente kunt u een idee krijgen hoe de plannen zijn voorgedragen en het nieuwe plein er uit komt te zien.

hemels-madrid-porras-2.jpg
| 2017 | Renders afkomstig van het nieuwe ontwerp van Estudio Guadiana & Porras La Casta Architecten.

| 2017 | Renders afkomstig van het nieuwe ontwerp van Estudio Guadiana & Porras La Casta Architecten.