2 Mei - Feest in Malasaña, Madrid

 
[2019] Slingers in de straten van Malasaña - Calle San Vicente de Ferrer

[2019] Slingers in de straten van Malasaña - Calle San Vicente de Ferrer

2 Mei wordt dé dag van de Gemeenschap van Madrid in de regio gevierd. Deze viering heeft als onderliggende rede de opstand tegen Jozef Bonaparte op deze datum in 1808. Napoleon had in april dat jaar een handige bemiddeling geregeld tussen de koning van Spanje Karel IV en zijn zoon Ferdinand op Frans grondgebied. Deze had namelijk net daarvoor een opstand tegen zijn vader ondernomen, de zogenaamde “Opstand van Aranjeuz”. Eenmaal in Bayonne aangekomen bleek echter dat Napoleon hele andere plannen had en zijn broer Jozef de nieuwe koning van Spanje verklaarde.

[2019] Monument van Daoíz en Velarde voor de poort van het kartel Monteleón - Plaza Dos de Mayo

[2019] Monument van Daoíz en Velarde voor de poort van het kartel Monteleón - Plaza Dos de Mayo

De geruchten van ontvoering van de koninklijke familie bereikt Madrid niet lang daarna. En terwijl de Fransen op de ochtend van 2 mei, de laatste aanwezige prins van het Koninklijk Paleis naar Frankrijk willen transporteren roept José Blas Molina naar de inmiddels aanwezige meute “¡Que nos los llevan!” (Ze nemen ze ons af!). Deze fameuze zin gaat vervolgens als een vuurtje door de stad en resulteert in een spontane opstand van het volk tegen de Franse bezetting. Diezelfde dag nog slaan de 10.000 aanwezige Franse soldaten de opstand keihard neer en worden in de nacht van 3 mei opstandelingen gefusilleerd.

In totaal vinden tijdens het conflict 410 mensen de dood aan Spaanse zijde. Onder de gesneuvelden zijn “slechts” 40 soldaten uit het kartel van Kapiteins Doaíz en Velarde. Zij negeerden de opdracht om zich niet in het conflict te mengen en verloren hun leven tijdens de opstand.

Alhoewel menig Madrileen deze achtergrond zeker kent is het voornamelijk rede voor feest. En aangezien het Twee Mei Plein in de wijk Malasaña ligt, is dit de rede dat de afgelopen jaren de feestelijkheden zich juist hier als een waar buurtfeest aan het ontwikkelen zijn. “Somos Malasaña” (Wij zijn Malasaña) is de organisatie van de programmering en dit jaar staan ons 200 activiteiten te wachten. De wijk heeft een alternatief/hipster karakter en van zichzelf al een bruisend avondleven maar speciaal voor de gelegenheid staan er inmiddels drie podia voor livemuziek klaar op “Plaza del Dos de Mayo”, “Plaza de las Comendadoras” en “Plaza de San Ildefonso” en zijn straten als “Calle de la Palma en “San Vicente de Ferrer afgezet voor de straatfeesten.

Het programma begint vandaag 30 april en duurt tot en met 5 mei. Het is een programma met overdag voornamelijk activiteiten als Street Art-workshops, Crossfit- & Yogasessies, Poëzievoordrachten én Theatervoorstellingen om vervolgens in de namiddag de focus te verleggen naar danslessen in bijvoorbeeld Flamenco, Zumba of Tango én Rockconcerten & DJ’s tot middernacht.

Aan alle activiteiten kunt u gratis meedoen!

Mist u ook vooral de speciale expositie in het Culturele Centrum Conde Duque niet. De uitnodiging voor deze expositie “Haciendo Barrio” is namelijk aan de buurt waarbij iedereen die iets van kunst heeft of maakt dit kan exposeren in het gebouw van het voormalige Militaire Kartel van Filips V. Het heeft als doel relatie in de buurt te stimuleren.

Inmiddels hoor ik getrommel in de straat. Laat het feest beginnen!

Klik voor een gedetailleerd programa van de festiviteiten!

[2019] Afiche 2 mei feesten - Ontwerp Laura Merino Vila

[2019] Afiche 2 mei feesten - Ontwerp Laura Merino Vila

[2019] Soundcheck - Plaza Comendadoras

[2019] Soundcheck - Plaza Comendadoras